KC FAMILJEHEMSVÅRD
  • Hem
  • Socialtjänsten
  • Familjehem
  • Om oss
  • Kontakt

Familjehem

Behovet av bra familjehem är stort
Ring KC Familjehemsvård 023-70 50 80
Maila till info@kcfam.se

Vad är ett familjehem?

Ett familjehem är en familj som tar emot ett barn eller en ungdom som av olika orsaker inte kan bo hemma. När ett barn får flytta till en annan familj så kallas detta för en familjehemsplacering. En familjehemsplacering kan vara under en kort bestämd tid eller under en längre tid för att i vissa fall vara under hela uppväxten. Familjehem är den familj som tar emot ett barn/ungdom i sitt hem och ger omsorg och stöd till denne på samma sätt som man skulle stödja sina biologiska barn. Det kan handla om att hjälpa barnet/ungdomen med skolan, ha kontakter med sjukvården eller bara finnas där känslomässigt när det behövs. Det finns ingen modell för hur ett familjehem ska se ut eller vara, det viktiga är att man har ett känslomässigt överskott och en vilja att hjälpa ett barn/ungdom i både med- och motgångar.

Här nedan är länk till ett inslag i SVT där ett familjehem berättar om sin erfarenhet. 
"Bara du öppnar dörren, har du gjort hur mycket som helst"
​

ETT FAMILJEHEM BERÄTTAR - Länk


Att bli familjehem 

  1. Första kontakt - Ring oss, eller kom på någon av våra informationsträffar.
  2. Registerutdrag - Utdrag ur misstankeregister och belastningsregister tas fram, du får inte finnas i dessa register om du ska vara familjehem hos oss.  
  3. Första besök – Två av våra familjehemskonsulenter gör ett första hembesök för att lära känna dig/er och berätta vad det innebär att vara familjehem med konsulentstöd hos oss. Vid hembesöket får vi se er hemmiljö och svarar på alla tänkbara frågor om att vara familjehem. Efter besöket gör vi en bedömning.
  4. Andra hembesök - Efter en mer djupgående utredning besöker vi er igen och fokuserar då på att undersöka för vilka barn och ungdomar ni skulle kunna vara ett bra tillfälligt eller långvarigt hem. Att matcha rätt familjehem med behovet hos de barn/ungdomar som behöver familjehem är en av de viktigaste delarna i vårt arbete. Allt för att skapa hållbara och trygga hemförhållanden för både placerade barn/ungdomar och familjehem.
​​De utredningar vi gör presenterar vi sedan anonymiserade för den kommun som vänder sig till oss för att hitta ett passande familjehem till barnet eller ungdomen som behöver ett nytt hem under en kortare eller längre tid.

    Intresseanmälan

Skicka intresseanmälan

Vem kan bli familjehem?

Det finns inte många begränsningar för vem eller vilka som kan bli familjehem, ett familjehem kan se ut på många olika sätt. Allt handlar om att det behöver finnas utrymme i era hjärtan och liv för ett barn/ungdom. Det handlar både om utrymme rent praktiskt och emotionellt. Ni behöver ha tid att engagera er i barnet/ungdomen vad gäller exempelvis skola och fritidsintressen och ha plats i er bostad.

Ni behöver också ha utrymme rent känslomässigt att bemöta de känslor som ett barn/ungdom kan ge uttryck för. Som familjehem behöver ni därför vara trygga och stabila och ha tålamod och mycket omvårdnad och kärlek att ge.

Familjehem behövs

Behovet av bra familjehem är stort och ökar med de samhällsförändringar som vi lever i idag. Alla barn och ungdomar har inte en fungerande uppväxtmiljö hos sina vårdnadshavare. Barn och ungdomar kan i vissa fall själva ha problem som vårdnadshavare inte förmår hantera. I andra fall förmår vårdnadshavaren inte ge barnet/ungdomen den omvårdnad och trygghet som barnet behöver och har rätt till.
Att öppna sitt hem för ett barn, ungdom eller ung vuxen är en utmaning och en erfarenhet som får familjen att växa. Trygga familjehem behövs och är en mycket viktig del i samhällsnyttan. Självklart får familjehem ersättning för sin insats - både en arvodesdel och en omkostnadsdel.
Varför placeras barn i familjehem?
Anledningarna kan vara många och väldigt individuella. Varje barn eller ungdom har sin alldeles egen historia och den tar vi reda på så mycket som det är möjligt om i våra samtal med den handläggare hos kommunen som behöver hitta ett familjehem för ett barn eller en ungdom. Vi har ett nära samarbete och många samtal med handläggaren som är grunden för att vi ska kunna hitta och matcha med ett passande familjehem. Även om anledningarna till placering är individuella så finns det två grundläggande orsaker till placeringar. Den ena är att barnet eller ungdomen inte får den omsorg som hen behöver och har rätt till i sin biologiska familj eller hos sina vårdnadshavare. Det kan handla om föräldrar med missbruk, funktionsnedsättningar, utvecklingsstörningar, sjukdom, frånvaro eller annan olämplighet.

Det kan också handla om att vårdnadshavare försöker begränsa ungdomens/barnets frihet och rättigheter eller utsätta det för en kontroll som de inte har rätt att göra, kort och gott kan barnet/ungdomen ibland behöva skyddas eller hållas borta från en vårdnadshavare. Den andra grundandledningen till placering är att barnet har egna svårigheter av fysisk, psykisk eller annan art, svårigheter som vårdnadshavaren inte klarar av att hantera.

​Barnet/ungdomen kan t.ex. ha en funktionsvariation och behöva extra stöd eller ha kommit i ”fel” och skadliga kretsar och behöver komma bort från dessa för att kunna få en omstart i ett nytt och sunt sammanhang. Om den placerade har egna problem så kan hon eller han behöva hjälp av specialister och därför har vi samarbeten med barn- och ungdomsspecialister inom psykiatri, medicin, pedagogik och psykologi, så att den placerade snabbt ska kunna få behandling, hjälp och utredningar när sådana behövs.

Vad är ett jourhem?

Vid en familjehemsplacering görs en noggrann förberedelse och man förbereder alla parter på kommande placering. En annan typ av placering är jourplacering som sker i särskilda familjehem som också är jourhem. Sådana placeringar sker i ett mer akut läge och med kort varsel. De varar vanligtvis under en kort tid, från några dagar till ett par månader medan kommunens handläggare utreder barnets situation. Jourhem ska vara extra flexibla, stabila och kunna hantera stressiga situationer.

STÖD TILL FAMILJEHEM

Vi arbetar med konsulentstödd familjehemsvård. Detta innebär framförallt att vi stödjer och handleder familjehemmet i vardagen. Familjehemmet har en egen familjehemskonsulent knuten till sig som är väl insatt i uppdraget och den placerades situation. Vi utbildar i att vara familjehem och handleder och ger stöd till familjehemmen i alla frågor som kan tänkas komma upp. Vi besöker familjehemmet för handledning och stöd regelbundet - minst var tredje vecka och tätare i början av en placering och vid behov. Konsulenten har däremellan kontakt på telefon varje vecka och vi finns alltid tillgängliga på vår beredskapstelefon dygnet runt för familjehemmet. ​Våra familjehem är aldrig ensamma med uppgiften. 

Lisbeth Pipping, uppskattad föreläsare och författare berättar

Lisbeth har stor erfarenhet av familjehem, hon skriver böcker för både vuxna och barn i ämnet, föreläser och har under åren kommit i kontakt med många familjehem och placerade, både barn, unga och vuxna. Lisbeth Pipping finns i KCs nätverk och har vid flera tillfällen föreläst för våra familjehem. Pippings bok ”Familjehemsboken” som är en informativ och berörande bok, ger vi till alla våra familjehem.
Så Lisbeth, vad säger du – varför behövs familjehem?
Alla barn har rätt att ha ett gott liv. Om ett barn inte har det bra hemma måste samhället se till att barnet får ett gott liv. Ibland betyder det att man som barn blir omhändertaget. Det är därför de finns familjehem. För att det finns barn som behöver ytterligare en familj. Jag vill att andra ska se det jag har sett, hur viktiga familjehem är och att de gör stor skillnad i omhändertagna barns liv.
Vilket är dina bästa tips till den som vill bli familjehem?
  • Läs min bok! Skämt åsido. I min bok om familjehem har jag träffat så många underbara familjehem som delar med sig av sina erfarenheter. En familj sa att de hade så mycket kärlek över så de ville att andra barn än de biologiska skulle få ta del av den kärleken. En annan familj förstod plötsligt - Vi kan göra skillnad i ett litet barns liv! Och familjehemsmamman Marie säger att hon blev så uppfylld av tanken på att familjen skulle kunna göra skillnad i en annan människas liv. Så svaret på frågan vilka mina bästa tips är:
  • Det kommer berika era liv.
  • Ni kommer ge ett barn en ny livschans.
  • Ni kommer göra skillnad i ett barn/ungdoms liv.
  • De kommer få er som familj att växa och utvecklas.
  • Men viktigast av allt, det finns barn där ute som behöver er!
Vad ska man tänka på som familjehem?
  • Prata aldrig illa om barnets familj. Alla föräldrar gör så gott de kan. Men när det inte räcker gäller det att barn ändå får känna att de har en mamma och pappa som älskade dem så mycket så de blev föräldrar.
  • Något av det svåraste en familj kan råka ut för är att deras barn blir omhändertagna. Ha med det i bemötandet. 
  • Se att de kan vara en stor sorg att tvingas flytta från sina föräldrar hur ”dåliga” de än är som föräldrar. 
  • Låt barnen få känna sig som om de är era egna barn. Låt dem känna den villkorslösa kärleken.
  • Låt barnen få vara barn, många har fått ta ett alltför stort ansvar tidigt i sina liv.
  • Ge inte upp den dagen de testar gränser. Där de testar om ni verkligen älskar dem. Stå kvar!
  • Finns kvar i deras liv också när de flyttar hemifrån.
  • Var mogna och vettiga vuxna.
Vad kan det innebära för ett barn att bli placerat i familjehem?
Lisbeth Pipping svarar genom att återberätta vad Nova 9 år säger att det innebär för henne: Jag tror att alla föräldrar älskar sina barn, men alla föräldrar kan inte bo med sina barn. Det viktigaste för barnet är att veta att föräldern älskar dem. Ibland vill inte Nova tänka på att hon har en mamma hon inte kan bo hos. Ibland vill hon åka på umgänge, men ibland gråter hon mycket när hon måste åka till sin mamma. Men så får man lov att känna, säger Nova. Nova menar också att det värsta som kan hända ett barn är att de inte kan bo med sina föräldrar. Men det kan också bli det bästa. Så är det för Nova.
Picture
Lisbeth Pippings böcker kan man enkelt beställa på www.pipping.se

Ett KC familjehem berättar

Vi träffar en familjehemsförälder från ett av våra familjehem och frågar om hennes och familjens syn på att vara konsulentstött familjehem hos oss på KC. Familjehemmet har haft flera placerade barn och ungdomar och placeringarna har varat under lång tid.
Vad tycker du är det bästa med att vara familjehem?
Men gud det är så roligt… Om jag ska svara vad det har gett mig så… Oj, vad jag har lärt mig om mig själv!  Vår familj har fått en ny dimension genom att vara familjehem. Man får faktiskt en möjlighet att bli en bättre version av sig själv. Det finns mörka dagar också men man får så otroligt mycket tillbaka, man lär sig mycket om andra och om sig själv.
Vad är det som ni ger och bidrar med till de barn och ungdomar som fått sitt familjehem hos er?
Vi ger trygghet och stabilitet och så enkla saker som en säng att sova i, riktig mat och en famn att krypa upp i mörka dagar, oavsett ålder. ​
Vad har förvånat eller överraskat er?
På den negativa sidan - vi hade inte en aning om att så många behövde hjälp.
På den positiva - att det faktiskt går att förändra riktigt dåliga förutsättningar för barn och unga, att det finns så många barn som mår så dåligt och som behöver mycket hjälp och att det faktiskt går att förändra för dom. Det går att vända, så att den unga mår väldigt bra och får helt andra förutsättningar. Det är fantastiskt att få vara med om och få bidra till det.
​Vad tycker ni är svårast med att vara familjehem?
Det kan ibland vara en balansgång att få med de biologiska föräldrarna också på båten. För det mesta är de biologiska föräldrarna med på resan och relationen till biologiska föräldrar kan vara väldigt meningsfull men det kan också vara slitsamt och kräva en hel del av en att hjälpa till att underlätta för barnen som de är så viktiga för. Det är också svårt när man ser att det saknas bra lagskydd för barn, att föräldrarätten är så stark även när barn farit illa. Vi hoppas på en lagändring som ska ge barn större skydd. ​
Vad innebär det med KC's konsulentstöd för er?
Vi jobbar åt KC Familjehemsvård just för att vi får konsulentstöd. Det betyder att vi förutom i regelbundna handledningsmöten också verkligen har stöd dygnet runt. PÅ KC känner alla konsulenter till vår situation och vår familj och vi får alltid hjälp av någon som känner till oss. Det går snabbt och lätt att få hjälp, vi hamnar inte i en telefonväxel eller i samtal med okända om det händer något eller vi undrar något utanför kontorstid. Vi har relationer och får hjälp dygnet runt om och när vi behöver. Vi uppskattar också den grupphandledning som vi deltar i. Där får vi kontakt med andra familjehem, där kan vi prata med andra som förstår och man får handfast handledning av handledaren eller dom andra deltagarna. Vi hjälps åt. Det är jätteviktigt.
Vad vill ni ge för råd till den som funderar på om den skulle kunna bli familjehem?
“Kör!” Ring direkt och prata med KC. Gör det direkt nu när du nu sitter och kollar på detta. Ställ alla frågor du kan komma på. Du ska veta att du alltid har rätt att säga nej och inte lovar eller förbinder dig till någonting. Det är okej att bara vara intresserad nu. Det kanske blir aktuellt senare. Var nyfiken. Du kanske vill få ställa frågor till ett familjehem eller besöka någon som är familjehem, fråga KC om det.
Hur ska ett bra familjehem vara enligt er?​
Det är HELT vanliga människor som är eller blir familjehem! Man kan vara två, man kan vara singel, man kan ha egna biologiska barn eller inte. Familjer idag ser olika ut och det gör också familjehem. Man kan vara ensam, få eller många, liten eller stor familj. Man ska tycka om andra människor, ha tid och vilja hjälpa. Resurser låter stort om man säger att man ska ha det men det handlar om att kunna frigöra den tid som behövs, att ha lust och ork.

Kom på en informationsträff!

Ring oss på 023-70 50 80.
Du kan även maila på info@kcfam.se

eller fyll i dina detaljer nedan så hör vi av oss.
Kontakta mig
Picture
Vi har funnits sedan 2002 och har tillstånd av IVO att bedriva vår verksamhet sedan 2018-06-18 utifrån den nya lagen.

KC Familjehemsvård AB hanterar personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen och GDPR.
DALARNA
KC Familjehemsvård 
Tel. 023-70 50 80
info@kcfam.se

​​Besöksadress

Kaserngården 17
Dalregementet
Falun



​​Postadress
Kaserngården 17
791 40 Falun

Placeringsförfrågan
023-70 50 80
​HELA LANDET
Placeringstelefon 023-70 50 80
​info@kcfam.se
Fax 023-155 10
  • Hem
  • Socialtjänsten
  • Familjehem
  • Om oss
  • Kontakt